Pickles

Screenshot_20160823-202906Jeg elsker høsten! Nå blir grønnsakene tatt opp av jorda fra en åker rett borti gata, før de får en kjapp kjøretur på traktoren og blir lagt ut i salgskasser hos Guttas Gårdsbutikk i Råde. Just in time delivery! Sprø og søte gulrøtter du ikke trenger å skrelle, men bare kan knaske som de er. Frisk og fin blomkål, små sylteagurker, store kålhoder, bunter med smakfull persillerot og pepperrot, fargerike rødbeter osv..
En perfekt måte å bevare grønnsakene  på langt utover vinteren er å lage pickles. Lag glass med ulike grønnsaker, sylteagurk eller selleri og server de sprø og syrlige grønnsakene som topping på brødskiva, til middagen eller som del av et koldtbord.
Disse fine picklesglassene er enkle å lage og kjempe fine å gi bort.

Her er tips og fremgangsmåte til ulike pickles:

 

Screenshot_20160826-120827Lake til å sylte i:

2 dl vann
1 dl eddik
1 dl sukker (kan bruke sukrin)
1 ts salt

Kok opp kaldt vann, eddik, sukker og salt.

Sørg for at glassene er helt rene/sterile. Kjør de i en tom oppvaskmaskin på høyeste temperatur. La de tørke med døren på gløtt. Jeg kjøpte veldig fine glasskrukker med lokk og etiketter på Clas Ohlson. 2 stk glass med lokk til 50 kroner.

 

Screenshot_20160826-120720Blandet pickles!

Gulrot
Blomkål
Sellerirot
Sylteagurk
1 ss hele svarte pepper
1 ts fennikelfrø
1 ts korianderfrø
Blomsterdill
Lake

Vask grønnsakene og skjær i passe store biter. Selleriroten må skrelles, men gulrøttene trenger bare en real skrubb. Ha gulrot, blomkål og sellerirot oppi kjelen når du koker opp laken. Disse grønnsakene har godt av et lite oppkok. Sylteagurk deles og legges oppi etter at laken er kokt opp. Ha over i glass sammen med blomsterdill, pepper, fennikelfrø og korianderfrø. Ikke sett på lokket før laken er blitt kald. Skru på tett lokk og oppbevar i kjøleskapet.

 

Screenshot_20160826-121214Sylteagurk!

Små sylteagurk
Blomsterdill
1 ss hele svarte pepper
1 ts korianderfrø
Lake

Først koker du opp laken. Del de små agurkene i store biter eller sylt de hele. Ha de over i et rent glass sammen med pepperkorn, korianderfrø og blomsterdill. Når laken er kokt opp heller du på nok lake til at det dekker agurkene. Ikke sett på lokket før laken er blitt kald. Skru på tett lokk og oppbevar i kjøleskapet.

 

Screenshot_20160826-120553.jpgSellerirot!

1 liten sellerirot
2 laurbærblader
1 ss hele svarte pepper
2 stk stjerneanis
1 ts korianderfrø

Skrell selleriroten og skjær den i passe tykke biter. Kok opp laken sammen med seleribitene. Hell over på glass og tilsett pepper, stjerneanis og korianderfrø. Ikke sett på lokket før laken er blitt kald. Skru på tett lokk og oppbevar i kjøleskapet.

Screenshot_20160823-203123Det finnes mange spennende eddiker med ulike smaker.
Velg gjerne en kryddereddik som denne her med estragon til sylteagurken. Se an smakstilsetning og farge på eddiken. Noen pickles er finest med klar lake og andre kan godt være med farge. Skal du bort pickles i gave er det lurt å skrive på en etikett hva de inneholder og når de ble laget.

Screenshot_20160823-204329Anbefaler deg å ta turen innom Guttas Gårdsbutikk i Råde. Gårdsutsalget bugner av fantastiske og kortreiste råvarer.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s