Grillet sjøtunge med hjemmelaget sylteagurk

Screenshot_20160518-102837Grillet sjøtunge med hjemmelaget sylteagurk, kokte poteter og rømme er et vanvittig lettvint, men utrolig smakfullt måltid. Sjøtunge er bare noe av det beste hvite fiskekjøttet som svømmer rundt i sjøen. Denne sjøtunga gikk i garnet utenfor Larkollen og var full av rogn. Du må gjerne filetere den, men jeg synes flyndrefisk er best å steke hel slik at du ikke mister noe av kjøttet under filetering. Vi snakker tross alt ikke om store loins her.. Sjøtunga tuller man ikke med og steker tett borti naturell. Hjemmelaget sylteagurk med løk, hele grønne pepper, koriander- og fennikelfrø smakte skikkelig godt til. Denne agurksalaten er digg å ha til all slags mat. Nydelig tilbehør til brødskive med makrell i tomat og leverpostei også.. Sylteagurk er veldig enkelt og raskt  å lage.

Slik griller du sjøtunge og lager smakfull sylteagurk:

 

20160512_082832Sylteagurk:

1 agurk
1 gul løk
1 ss grønne (svarte) pepper
1 ss korianderfrø
1 ss fennikelfrø
1 dl vann
0.5 dl eddik
0.5 dl sukker
1 ss salt

Start med å koke opp vann, eddik, sukker og salt. Personlig hadde jeg i litt ekstra eddik denne gangen da jeg ønsket en litt markant sylteagurk. Det funket veldig bra, men vi er forskjellige så smak deg til selv på mengden eddik. Når væsken er kokt opp setter du den til avkjøling i kjøleskapet.

20160512_082934Skjær agurken i 0.5  cm tykke skiver litt på langs av agurken. Du ønsker store agurkskiver.  Skrell løken og skjær den i 0.5 cm tykke ringer.
Legg agurk og løk i et glass med tett lokk. Strø over pepper, koriander- og fennikelfrø.
Når laken er kald heller du den over agurken og setter den i kjøleskapet. Agurken smaker best hvis den får stå natten over, men kan også nytes etter 30 minutter. Smaken setter seg etter hvert. Heller du varm lake over agurken blir den  «kokt» og dvask. Ikke gjør det!

Screenshot_20160518-103829Jeg pleier å grille eller steke flyndrefisk hel. Da skjærer jeg et snitt nede ved halen på fisken og drar skinnet av på den ene siden. Siden som fisken ligger på under steking kan godt ha skinnet på slik at kjøttet ikke svir seg under steking/grilling. Jeg antar da at du allerede har blogget og renset den for innmat.

 

Screenshot_20160518-103031Legg den på folie med skinnsiden ned. Hell over litt olje og sitronsaft. Kvern over salt og pepper. Avslutt med litt finhakkede urter som persille, gressløk eller dill.
Kok poteter og legg de gjerne på grillen sammen med fisken. Sjøtungen trenger ikke mange minuttene på grillen. Legg på lokket slik at den blir gjennomvarm uten å bli svidd på undersiden.

20160512_083031Server fisken med en kladd rømme og sylteagurk. Da får du en fin blanding av friskt, salt og «surt».

Screenshot_20160518-102936Den observante ser kanskje at vi også hadde litt strandkål på grillen. Strandkål er fredet, men vi dristet oss til å ta en liten topp for å smake. Synd den er fredet for den hadde mye og frisk smak.

20160508_202938Tusen takk til anonym fisker som avser mye av tiden sin, deler med seg av sin kunnskap og gidder å ha meg med på tur. Setter veldig pris på det!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s